BLODFEST: FÖRSÖKTE GIFTMÖRDA VARGARÅtal i legendariska Västmanlandsfallet där flera personer misstänks för giftmord på varg.

Kammaråklagare Lars Magnusson har nu väckt åtal vid Västmanlands tingsrätt mot totalt fyra personer i den omtalade utredningen om bland annat grovt jaktbrott och förgöring.

Två personer åtalas för grovt jaktbrott efter att ha jagat varg den 26 oktober 2018 i Surahammars kommun. En av dessa personer, en man i 70-årsåldern, är tillsammans med ytterligare två personer även åtalad för olika brott i hanteringen av det mycket potenta giftet karbofuran.

De tre har, enligt åklagaren, varit mer eller mindre delaktiga i förberedelse till grovt jaktbrott, då de har hanterat giftet med syftet att döda varg.

Brottsrubriceringen för 70-åringen är i den här delen förberedelse till grovt jaktbrott eftersom åklagaren menar att syftet med giftet var att döda varg.

För de andra två personerna består det grova jaktbrottet i att de har hanterat gift i syfte att döda varg. Mannen åtalas för förberedelse till grovt jaktbrott och kvinnan för medhjälp därtill.

– Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas, säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.


Publicerat

i

av

Etiketter: