ÄNTLIGEN SEMESTER – Du super väl ordentligt?


Över hälften (52 procent) av de boende i Sverige uppger att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många (51 procent) svarar att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året. Det visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Systembolagsägda alkoholupplysningsföretaget IQ.

Under sommaren går även alkoholkonsumtionen upp för många vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt.
– Det finns många tillfällen och anledningar att dricka alkohol under sommaren och därför är det viktigt att redan innan semestern fundera över när och hur mycket man ska dricka. En ökad alkoholkonsumtion under semestern kan för vissa vara svår att minska när hösten kommer, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Vardagsdrickandet har ökat de senaste åren och det är en trend som förstärks när det är sommar och semester. Ett ökat vardagsdrickande är inte ofarligt, risken finns att man skaffar sig alkoholvanor som kan vara svåra att bryta.

– Ett tips för den som ofta dricker alkohol under sommaren är att varva alkoholhaltiga drycker med några av alla de nya alkoholfria dryckerna som kommit de senaste åren. Det är ett smidigt sätt att minska alkoholkonsumtionen, säger Juan-Pablo Roa

Undersökningen visar att:
– Drygt var tredje person (36 procent) uppger att de tror att de kommer att dricka alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.

– I ålderskategorin 18-34 år uppger 61 procent att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Motsvarande siffra bland personer mellan 35-54 år var 63 procent och bland de som är 55 år och uppåt var siffran 38 procent.

– 45 procent av de boende i storstadsregionerna uppger att de tror att de kommer att dricka alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern. Motsvarande siffra bland personer boende utanför storstadsregionerna var 31 procent.


Publicerat

i

av

Etiketter: