Vill ha bättre djurskydd i Nässjö

I Nässjö kommun görs en omfattande upphandling av mat till kommunens egna tillagningskök för skola, barnomsorg och äldreomsorg. I många kommuner har frågan varit på dagordningen och nu även i Nässjö, om kommunen kan ställa krav på djurskydd vid upphandling.

”Men detta har överklagats av anbudsgivare (livsmedelsgrossister), med motivet att kommunernas krav strider mot EUs direktiv om lagen om offentlig upphandling”. Trots detta hoppas vi att kommunen kommer fram till ett beslut, när nästa möte är i slutet av mars, säger fullmäktigeledamot Margareta Andersson (kd) som ställt en interpellation till kommunalråd Bo Zander (s).

För några dagar sedan har Sigtuna kommun fått rätt i Kammarrätten i frågan om att ställa krav på djurskydd vid upphandling av livsmedel. Krav har ställt på kortare tider för transporter av djur till slakt, och nej till slentrianmässigt användare av antibiotika i djurfodret.

”För oss i Nässjö skulle djurskyddet betyda att vi bryr oss om djuren och att vi behandlar djuren väl. Detta i sin tur förmedlar att vi har en hållbar kommun. Sverige har höga krav på maten i dag och i framtiden kommer det säkert bli mer aktuellt med närproducerad mat”, berättar Margareta Andersson.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: