Tomas Erazim (m) är en revolutionär

Eksjö kommuns vice kommunalråd Tomas Erazim (m) meddelade tidigare i veckan att han lämnar stadshuset i Eksjö och förlägger en halv arbetsdag i veckan till Mariannelund (Eksjö kommuns näst största tätort).Det låter vid första ögonkastet inte så märkvärdigt men i dagens Sverige är det ett djärvt tilltag som hamnar i skarp kontrast till centraliseringens tidevarv.
I nästan alla Sveriges kommuner är förvaltningen centraliserad till huvudorten. Två lysande undantag i närheten av Höglandet är Vaggeryd (där förvaltningen delas mellan Vaggeryd och Skillingaryd) och Uppvidinge (där socialförvaltningen sitter i Lenhovda, skolförvaltningen i Älghult och resten i Åseda).
Så här såg det inte ut när dagens kommuner bildades, de flesta i början av 1970-talet. Då fanns förvaltning under flera år fortfarande närvarande på orter som inte blev centralorter (till exempel några timmar i veckan för bygglovsärenden). Med tiden försvann denna service och småskalighet ersattes av centralisering. Senare har också våra Höglandskommuners centralorter fått smaka på samma beska medicin i form av centralisering från statliga myndigheters sida. Så sent som ifjol stred Eksjö mot Domstolsverket för att få behålla tingsrätten.
Därför är Tomas Erazims beslut så pass viktigt. Det bryter av mot en decennielång trend och rådande tidsanda (att det sedan kan finnas partipolitiska poäng att hämta i en center- och sossebygd är en annan sak).

Nödvändigt
Men det Tomas Erazim gör är också alldeles nödvändigt.
De ansvariga i Höglandskommunerna, politiker och tjänstemän har inte råd att hålla sig på avstånd från medborgarna eller syssla med interna maktspel.
Demografin, ekonomin och pressen från större och mäktigare kommuner säger nämligen att Höglandskommunerna måste börja ta hand om, omhulda sina medborgare och öppna upp för mer demokratiskt inflytande och delaktighet.

Goda exempel
Goda exempel finns i Sävsjö som nu satsar på digitala medier för att underlätta för medborgarna Nässjö kommun där medborgare kan ställa frågor till politikerna på kommunens hemsida och där kommunen satsat på medborgarkontor. Medborgarkontorens pionjär finns annars i Mariannelunds Emilkraften och Eksjö kommun ligger i frontlinjen för mer folklikt inflytande (med bland annat medborgarenkäter och lokala utvecklingsplaner), i Vetlanda turnerar kommunstyrelsen runt i kommunen med delvis öppna möten. I Nässjö, Sävsjö och Eksjö sänds dessutom fullmäktiges möten över internet.

Förebild
Men det finns mycket mer att göra, till exempel med Uppvidinge som förebild. En framtid med förvaltningar i Vrigstad, Bodafors, Landsbro och Mariannelund. För det är som Tomas Erazim säger, han har en laptop och en mobil och kan jobba varsomhelst.
Ty samtidigt som vi talar om goda exempel har Vetlanda och Eksjö hängt lås på kommunhusens dörrar. Även om det fortfarande går att ta sig in är det symboliskt intressant att de som ska arbeta för medborgarnas bästa och som är betalda med skattepengar låser dörren för dem som betalat. Ohållbart i längden. Det går kanske i Jönköping och Stockholm men inte på Höglandet.

Höglandsnytt 29e jan


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Tomas Erazim (m) är en revolutionär”

  1. Profilbild för lasse björck
    lasse björck

    uppskattar mycket Tomas Erazims initiativ – stor heder ! lika mycket som jag fördömer de låsta dörrarna till maktens boningar !

  2. Profilbild för Jack Andreén
    Jack Andreén

    Tomas Erazim (m) är en modig man som inte ser det väsentligt att förskansa sig bakom säkerhetssystem i ett kommunhus. Han vill möta folket där de lever och verkar.
    Hans visoner bör leda till efterföljd på stora fält i vårt fina Småland.
    Redaktionsledningen för Höglandsnytt har med fingertoppskänsla fångat in och belyser goda exempel – som kan få till följd att genom opinionsbildning skapa ett trendbrott och en utveckling som ger oss en ny kultur i förhållandet mellan beslutande, de som verkställer och oss som de är till för att betjäna.
    Heja å gå på i Eksjö – lycka till Tomas.