Sverigedemokraterna fick 51 procent i provval


I tidningskoncernen Hallpressens årliga s k provval på Adelövs marknad förra veckan där marknadsbesökarna får provrösta på politiska partier fick Sverigedemokraterna 51 procent.

Ifjol fick sd jämförelsevis beskedliga 12 procent.
Folkpartiet och vänsterpartiet får bara ett par procent vardera. Moderaterna nådde inte ens upp till 10 procent. Miljöpartiet inte ens 1 procent. Centern fick som i opinionsundersökningarna drygt 4 procent. Socialdemokraterna 20,5 procent. Kristdemokraterna däremot noterade höga 8,8 procent.
Enligt Smt deltog ca 200 personer i provvalet. Adelövs marknad brukar ha kring 40000 besökare. Huruvida provvalet verkligen säger något om den riktiga valutgången är högst osäkert.
[Redaktion]


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

32 svar till ”Sverigedemokraterna fick 51 procent i provval”

  1. Profilbild för Hans
    Hans

    Någon som är förvånad?
    Hoppas att det blir samma resultat i september nästa år.

  2. Profilbild för Alf
    Alf

    En fråga som man kanske bör ställa sig med anledningen av denna ”NYHET” är – hur gick röstningen till? Var det möjligt att lägga i mer än EN röstsedel? Om så icke var fallet – hur gick den avprickningen till?

  3. Profilbild för Catherine
    Catherine

    Ingen bra PR för den marknaden!

    1. Profilbild för höglandet
      höglandet

      Skulle säga så här i stället….ingen bra PR för det som händer i landet, mao den sittande regeringen.

    2. Profilbild för Sara
      Sara

      Ingen bra PR för dig. Skulle marknaden varit bättre om färre röstade Sd?

    3. Profilbild för Tommy
      Tommy

      Otroligt smart slutsatts, det kommer 50,000st till den marknaden och 200st har röstat så hur kan du dömma ut den då. Självklart gillar jag resultatet men om ALLA röstat vore det nog annorlunda.

    4. Profilbild för Janne
      Janne

      Varför det?

  4. Profilbild för kalle svensson
    kalle svensson

    Nu börjar man se ljuset i tunneln.

  5. Profilbild för Annie
    Annie

    Naturligtvis har inte denna röstning gått till på det sätt som det gör vid ett vanligt val. Man får se det som en fingervisning om vad folk tycker. Men en sak är nog klar, SD kommer att få höga siffror i nästa års val.

    Så går det då regeringen skiter i vad folk tycker. Vi borde haft en folkomröstning angående invandringspolitiken.

  6. Profilbild för Carl
    Carl

    Självklart är denna mätning inte realistisk för fem öre, men det ger ändå en tydlig signal om vilka vindar som blåser just nu!
    Det borde vara ett wake upp call för 7 klövern!

  7. Profilbild för mcleods
    mcleods

    Man får ta ”provvalet” för vad det är, en termometer på vad vanligt folk tycker. Den säger ingenting om absoluta procenttal som ett riksdagsval skulle ge idag, Dock ger det en fingervisning om attitydförändring bland väljarna.
    Många åsiktsundersökningar har visat att en majoritet delar SD´s åsikt i invandringsfrågan, men placerat den längre ner i prioritet, bland de större frågorna.
    Provvalet visar sannolikt att det skett en förändring, och att svenskarna nu prioriterar denna frågan högre än tidigare. Allt fler uppfattar troligen även SD som det enda oppositionspartiet i riksdagen.

  8. Profilbild för Martin Linderoth
    Martin Linderoth

    Intressant. Kanske har att göra med alla problem som invandringen för med sig?

  9. Profilbild för Hans.
    Hans.

    Catherine, hur menar dudå??
    Det var ju Hallpressen som gjorde det sk provvalet, INTE Adelövs marknad.

  10. Profilbild för Nisse
    Nisse

    Valet i fråga är demokratiskt och riktigt på Adelöv, du lägger i din röst i en låda samt ditt namn i en annan låda för att vinna priser. Och så som jag kan känna så att verkligen rätt siffror kommer ut så har det nog kontrollräknats en hel del. Alltså lika många röster som namn gör den tillförlitlig.

  11. Profilbild för Patrik
    Patrik

    Det mest skrämmande med dessa resultat är att så många ser invandringen som den viktigaste frågan.

    SD brukar få runt 12% i normala undersökningar. Eftersom SD endast driver en fråga som sin egen så antar jag att ungefär 12% av de som kommer rösta tycker att invandringsfrågan är den största och viktigaste frågan inför valet 2014. Jag finner detta näst intill absurt. Att många är främlingsfientliga och rasister i detta land är inte så förvånande, men att så många gått på myten och propagandan som SD, SvP med flera sprider är helt sanslöst. Att verklig tro att denna fråga är helt avgörande för civilisationen eller de ”vitas” fortlevnad är inte bara naivt, det är rent ut sagt korkat.

    1. Profilbild för Sävsjöbo
      Sävsjöbo

      Avgörande för civilisationen eller de vitas överlevnad är inte det som ”svenssons” tänker på när de röstar på Sd. Utan tankarna går nog mer åt hållet att, vi ska kunna ta hand om oss själva som redan finns i Sverige innan vi tar hit fler. Vår ekonomi klarar ju inte ens att ta hand om de som redan bor här. Hur kan man då tro att vi blir rikare av att ta hit fler bidragstagare?

      1. Profilbild för Patrik
        Patrik

        @ Sävsjöbo. Nej det tror inte jag heller. Men sätt dig i ett lunchrum på valfri arbetsplats i Sävsjö och diskutera detta en stund så ser du snart att många av dina arbetskamrater är helt övertygade om att Islam kommer att ta över, de kan nog dessutom hänvisa till skumma videos på youtube där en engelsk herre med diagram visar att muslimer är i majoritet innan 2050.

        Problemet med att just det du skriver ” vi ska kunna ta hand om oss själva som redan finns i Sverige innan vi tar hit fler. Vår ekonomi klarar ju inte ens att ta hand om de som redan bor här. Hur kan man då tro att vi blir rikare av att ta hit fler bidragstagare” är att det finns inga belägg för att det stämmer. Något man brukar få kastat i ansiktet är att det tar i genomsnitt sju år för en invandrare att få jobb. Detta är ett argument även Åkesson brukade använda, han har dock kommit på att det är ett bra argument FÖR invandring. Det tar nämligen i snitt 18 år för en svenskfödd innan denne får ett jobb, den svenskfödde kostar dessutom betydligt mer per år än invandraren som går på bidrag.

        Dessa myter om invandring är många och de flesta är ganska lätta att slå hål på, men som det alltid är med myter så slutar folk inte tro på dem även om allt pekar på att de är felaktiga.

        Mitt tips till dig Sävsjöbo, är att nästa gång du får en siffra från fria tider, avpixlat, exponerat eller rent av direkt från Åkesson, testa siffrorna med lite kritiskt sökande, sätt in siffran i sin kontext så får du se hur verkligheten ser ut.

    2. Profilbild för Lisen
      Lisen

      Blir lite rädd när jag läser….vitas fortlevnad!? Sånna som du skrämmer mig.. Du har inte en aning om varför många funderar på att rösta på sd. Öppna ögonnen istället patrik.

      1. Profilbild för Patrik
        Patrik

        Lisen. Är det inte det som alla i SD är rädda för då? Den påstådda islamiseringen, det påstådda dalatandet med invandrare som får mer i bidrag än svenskarna. Detta är myter som SD:s och flera av deras väljare sprider. Dessa myter gör att folk ser invandringsfrågan som något jättestort, det är i själva verket en ganska liten fråga som får otroligt stor uppmärksamhet.

        Och om du läser vad t.ex SvP skriver om raser så ser du att mitt resonemang håller. Dock är SD numera lite mer återhållsamma med uttryck om ras, åtminstone på riksnivå, lokalt finns det en del rasbiologer fortfarande.

        Men jag ger dig en chans Lisen att vidga mina vyer. Ge mig en enda anledning till att rösta på SD med ett argument som jag inte kan smula sönder till damm. Om du lyckas med detta så ska jag överväga att rösta på SD jag med.

        PS. jag röstade på SD i valet 2006.detta efter att jag också gått på alla myter om hur farlig invandringen var, senare lärde jag mig en viktig sak. Att granska saker kritiskt, oavsett om det är SD, M, S, eller något annat parti som uttalar sig.

        MVH Patrik

        1. Profilbild för Lisen
          Lisen

          Du argumenterar som en sann politiker 😉 Undersökningar och diagram… Kan det vara så att det inte är invandraren i sig utan allt runt omkring som vi vanliga svensons anser är helt fel? Kan det vara så patrik? Ps: Har jobbat och jobbar fortfarande med utbildning för invandrare så har lite koll ändå 🙂

    3. Profilbild för Björn
      Björn

      ”Att många är främlingsfientliga och rasister i detta land är inte så förvånande”. Det finns en hel del undersökningar som visar att Sverige är bland de minst främlingsfientliga länderna i världen. Bland de mest främlingsfientliga hittar du i muslimska länder.

      Nu vill jag höra VARFÖR detta inte är så förvånande…Frågan är varför har det på bara några år blivit så…Är det ngt i maten kanske? Eller kanske har det att göra med en samhällsförändring som många inte tycker går åt rätt håll?

      1. Profilbild för Patrik
        Patrik

        Björn. Det är inte förvånande alls. På samma sätt som det inte är förvånande att somliga tror på kommunismen eller att Gud finns. Vi är individer som påverkas av det som händer runt omkring oss, vi påverkas av de vi umgås med, vi påverkas av det vi läser i tidningar, ser på tv eller får berättat för oss av föräldrar, arbetskamrater, skolkompisar osv.

        Att vi är toleranta i Sverige generellt sett är inget nytt, att vi dessutom är ett av världens mest toleranta länder stämmer nog bra med de flesta svenskars uppfattning, och antagligen finns det undersökningar som stöder detta precis som du säger. Problemet som jag försöker visa på är att den påstådda (jag citerar dig här) ”samhällsförändring som många inte tycker går åt rätt håll” knappt,om ens på något sätt existerar. Visst det finns enstaka och isolerade händelser i Sverige som vi kan koppla direkt till invandringen, dock ska man sätta dessa saker i rätt perspektiv. Det fanns för länge sedan en statistisk siffra som visade att Algérer var extremt överrepresenterade som mördare i Sverige, flera hundra procent jämfört med andra landstillhörigheter. Detta var ju givetvis helt upp åt väggarna när man väl tittade på siffrorna ur rätt perspektiv. Det var en enda person från Algeriet som begått mord i Sverige, men antalet algérer i Sverige var så få så i statistiken slog det fruktansvärt fel.

        Så Björn, jag ber dig att visa på en förändring i samhället, på ett strukturellt sätt, som inte går åt rätt håll på grund av invandringen, som inte har med något annat att gör än just invandringen. Jag personligen tror att du får svårt att lösa detta.

        MVH Patrik

  12. Profilbild för Jagharenåsikt
    Jagharenåsikt

    Att man har en åsikt om invandringspolitik betyder inte att man är rasist. Jag ser några fördelar med invandring men när det går till överdrift så som det gjort i dagens samhälle så har både jag och många andra åsikter om detta. Och det är väl ändå en människas fulla rätt att ha åsikter och uttrycka dom utan att bli kallad rasist. Det är människor som Patrik som förstorar hela grejen med rasister. Vanligt folk med åsikter om invandring är inte rasister. Förstår du inte skillnaden så bör du vara tyst.!!

    1. Profilbild för Sandra
      Sandra

      På vilket sätt är invandringen överdriven?

      1. Profilbild för Sävsjöbo
        Sävsjöbo

        Anledningen till att den är överdriven är att vi klarar inte av kostnaderna.

      2. Profilbild för F
        F

        Den är överdriven för att vi klarar inte av att intrgrera dem, vi klarar inte av att finna bostäder till dem, vi klarar inte av att skaffa jobb till dem, vi har inte råd och måste därför dra ner på skolor och äldrevård mm mm. Eller vad tycker du? Tycker du att vi ska fortsätta att ta in fler och packa in dem i någon förort där svenska språket lyser med sin frånvaro arbetslösheten är hög och kriminaliteten skenar. Eller tycker du att vi ska försöka hjälpa och ta hand om de som redan är här? Det finns alltid en övre gräns för vad man klarar av och den är nådd för länge sedan.

    2. Profilbild för Patrik
      Patrik

      @Jagharenåsikt. Jag skriver inte att alla som röstar på SD är rasister, Jag ser heller inget fel i att vara rasist eller främlingsfientlig, Det är var och ens fulla rätt att tycka vad de vill om vem som helst oavsett om det är fördomar eller baserat på fakta. Vad jag däremot vänder mig emot, vilket du kan se om du läser mitt inlägg igen är att de flesta som röstar på SD har gått på myterna om vår invandring.

      Som när du skriver att den gått till överdrift så baserar du det på vad? Det finns inga siffror som stödjer det påståendet.. SD lovade dyrt och heligt innan valet 2010 att de skulle visa hur stor kostnaden för invandringen var, bara de kom in i riksdagen. Tre år senare så har de fortfarande inga siffror.

      Dessutom tycker jag att vår invandrings och integrationspolitik är helt galen, där är vi helt överens, Jag tror dock på andra lösningar än de som SD presenterar.

      Slutsatsen är med andra ord. Nej alla som är emot svensk invandringspolitik är inte rasister, det har jag aldrig sagt och kommer aldrig säga.

      MVH Patrik

      1. Profilbild för Sävsjöbo
        Sävsjöbo

        Svenska barn har ju i de flesta fall en eller förhoppningsvis två arbetande föräldrar som försörjer dem och skattar till deras skolgång, sjukvård mm. Tror även att diverse socialförvaltningar/ansvariga för försörjningsstöd skulle vilja ha tips på hur de ska få tag i skattepengarna som bidragstagare kommer producera om 7 år.

        1. Profilbild för Patrik
          Patrik

          @Sävsjöbo. För det första så spelar det ingen roll om föräldrarna arbetar eller inte, om vi tittar på individnivå, kostnaden per person är ändå densamma hur vi än räknar. Gör vi dessutom som du och tittar på kollektiv nivå, vilket brukar vara SD:s normala sätt att se på invandrare, så ser siffrorna ännu bättre ut för invandrargruppen då långt ifrån alla svenskfödda barn har två arbetande föräldrar eller ens en. Detta är ganska enkel mattematik.

          Angående producerande bidragstagare, sju år är INTE mina siffror det är från början SD som presenterat detta, de har dock slutat med detta då det enbart visar på att det är en förtjänst att importera människor istället för att föda dem inom landet. Så om du inte tror på dessa siffror så får du ta detta med Åkesson eller någon annan som har haft det stora nöjet att presentera dem.

      2. Profilbild för Tar Atanamir
        Tar Atanamir

        Inga siffror? De redovisade ju siffrorna från riksdagens utredningstjänst i anslutning till sitt första kompletta budgetförslag och det var hur mycket rabalder som helst om detta i flera vecka i media!

        Att SD-hatarna drog fram så kallade ”experter” som dissade riksdagens utredningstjänsts siffror utan att själva redovisa vad som var fel var ju också ganska komiskt.

        1. Profilbild för Patrik
          Patrik

          Vad sa de siffrorna? Det man nu kan se är utredningstjänstens uttalande om SD:s skuggbudget som är baserad på dessa siffror.
          .
          ”Att som uppdragsgivaren önskar beräkna statens kostnader för de angivna invandrargrupperna är en komplex forskningsfråga vars resultat är mycket beroende av vilka antaganden som görs. Utredningstjänsten har försökt besvara den mer begränsade frågan om hur stor del av statens nettoutgifter som kan kopplas till berörda grupper av nyanlända flyktingar och anhöriginvandrare.
          .
          Sådana beräknade nettoutgifter ett givet år är inte detsamma som vad en viss del av befolkningen kostar. Det är inte en bedömning av hur den aktuella invandringen påverkar hela samhällsekonomin, utan en statisk beräkning på kort sikt. Beräkningarna kan därmed inte utgöra underlag för att bedöma den statsfinansiella effekten av denna del av invandringen på längre sikt. Endast statens budget omfattas, och inte hela den offentliga sektorn. De beräknade nettoutgifterna kan inte heller rakt av tolkas som en potentiell besparing.”
          .
          Men som med alla andra siffror kan man ju tolka det lite som man vill, och hur SD väljer att tolka det vet vi på förhand oavsett vad siffrorna visar.

  13. Profilbild för Olof Olsson
    Olof Olsson

    Sveriges Radio. Ekonomiekot Måndag 18 februari 2013:

    ”Sverige är inte rustat för en stor invandring, konstaterar
    professor AssarLindbeck, Sveriges mest namnkunniga nationalekonom,
    när han ombeds nämna problemen med dagens svenska ekonomi.”

    ”Vi går mot en situation där kommunerna inte kommer att kunna
    hantera invandringen därför att de inte kommer att klara
    att ge bostäder och arbete åt invandrarna”