EMIL I LÖNNEBERGAS HUS NEDBRÄNT – MAN MISSTÄNKT FÖR MORDBRAND – FOLK EVAKUERADE

Kulturhistoriskt unika byggnader i Mariannelund nerbrända i misstänkt mordbrand.

Under den tidiga onsdagsnatten klockan 00:47 larmades räddningstjänsten till en pågående brand i byggnad i centrala Mariannelund. Väl framme på plats konstaterade brandmännen en fullt utvecklad brand i en garagelänga.

Branden hade dessutom spridit sig till en intilliggande byggnad. Inga personskador har rapporterats. Under räddningsarbetet var riksväg 40 avstängd. Den nerbrända längan är en unik kulturhistorisk byggnad eftersom den förekommer i centrala scener i Emil i Lönneberga-filmerna (som spelades in i Mariannelund under första halvan av 1970-talet).

Grannbyggnaden är det unika industrihistoriska museet Julles mekaniska verkstad som invigdes av kungen för 21 år sedan och där Sveriges småskaliga industriella utveckling från 1880-talet och fram till början av 00-talet kan följas.

Under onsdagen har en ung man anhållits och är misstänkt för mordbrand. Branden ska ha startat efter att det varit någon form av stök eller bråk med en utåtagerande person på platsen strax innan brandtillfället, uppger Höglandspolisen.

Ett antal personer evakuerades från närliggande byggnader under natten.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: