OTÄCKT DÖDSFALL: Man fick inte rätt medicin – dog plågsam död på sjukhus

Chefläkare Elmar Keppel vid Oskarshamns sjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en läkemedelsmiss som bidragit till ett dödsfall.

Fallet gäller en patient i 80-årsåldern med andningsbesvär som sökte sig till medicinakuten vid Oskarshamns sjukhus. Utredningen visade försämrad hjärtsvikt som orsak till patientens besvär.

Allmäntillståndet förbättrades anmärkningsvärt efter läkemedelsjustering under de dagar patienten vårdades på sjukhuset. Patienten skrevs ut till ett boende men kom tillbaka till medicinkliniken efter tio dagar med tilltagande andningsbesvär.

Undersökningen visade en lunginflammation som förklaring till patientens aktuella besvär. Samtidigt upptäcktes att läkemedelsjusteringen vid förra sjukhusvistelsen inte hade överförts till dosapoteket. Patienten avled på sjukhuset till följd av lunginflammationen.

”Under en tio dagars period efter utskrivning fick inte patienten den aktualiserade sviktbehandlingen och det har med stor sannolikhet bidragit till patientens död”, säger Elmar Keppel i ett pressmeddelande.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: