FAKTA: Skräp överallt – nästan alla drabbas

Nio av tio av markägare med stora ägor uppger att nedskräpning är ett problem. Det visar en enkätundersökning som Håll Sverige Rent har genomfört. Av de kommuner som svarade på enkäten uppgav nästan 90 procent att nedskräpning i naturen är ett problem.

– Att människor skräpar ner i naturen är ett problem, inte bara för djur och natur utan också för de människor som vill nyttja allemansrätten. Vi ser att allt fler markägare väljer att sätta upp bommar och på andra sätt begränsa för människor att ta sig ut i skog och mark, säger Anna Grundén, projektledare på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Nedskräpning är också det vanligaste problemet i de fall markägarna upplever att allmänheten orsakat besvär på deras marker, vilket nio av tio markägare (91,7 procent) uppgav i enkäten. Det handlar både om nedskräpning av konsumentförpackningar och om dumpning av större skräpföremål. Men trots problemen finns ett starkt stöd för allemansrätten bland markägarna.

– Trots problemen ser vi att markägarna ändå vill ha kvar allemansrätten som den ser ut idag. Information är det verktyg som många av markägare tycker är den viktigaste åtgärden för att komma tillrätta med problemen, säger Anna Grundén.

Nio av tio (91,6 procent) av Sveriges stora markägare som svarat på Håll Sverige Rents enkät anser att nedskräpning på deras marker är ett problem. Av de kommuner som svarade på enkäten uppgav nästan 90 procent att nedskräpning i naturen är ett problem. I nationalparkerna är problemen med nedskräpning mindre, här uppgav 34 procent att nedskräpning i naturen är ett problem.

FAKTA:

Vanligaste mindre skräpföremålen i naturen enligt markägarna:

  1. Mat-/dryckesförpackning/mugg
  2. Plastpåse/plast övrigt
  3. Läsk/ölburk
  4. Godis-/snacks-/glassförpackning
  5. Cigarettfimp

Vanligaste större skräpföremålen i naturen enligt markägarna:

  1. Bildelar
  2. Hushållsavfall
  3. Byggavfall
  4. Sopsäckar
  5. Elektriska produkter

Publicerat

i

av

Etiketter: