Genom denna kraftiga försämring lyckas regeringen öka svartjobben, försämra skatteintäkterna och skapa en sämre arbetsmiljö för byggarbetare – samtidigt som anställda blir av med sina jobb, säger två centerföreträdare i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om regeringens förslag om sänkt ROT-avdrag.
När finansminister Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, valde att bryta vallöftet om att inte kapa ROT-avdraget så förklarade hon att det inte skulle påverka jobben.
Hon uppgav då att det skulle finnas gott om renoveringsjobb i storstädernas miljonprogram. Verkligheten visar sig dock vara ett problem för regeringen, för svenska byggföretag och deras anställda tycks inte alls vara intresserade av att flytta från sin kommun till storstäderna.
Istället visar det sig att fyra av tio företag antingen redan beslutat eller överväger att skära ner på personalstyrkan. Det visar en undersökning med 2 000 tillfrågade företag som utför ROT-arbeten som Dagens Nyheter tagit del av. I samma undersökning uppger endast en procent av företagen att svartjobb i dag är vanligt.
89 procent menar att ROT-avdraget betytt mycket för minskat svartjobb.
Av undersökningen kan man också utläsa att 77 procent tror att svartjobben nu kommer att öka.
Behovet att kunna renovera och bygga försvinner inte bara för att avdraget nästan halveras. Denna utveckling kommer att drabba de som jobbar inom branschen. Svarta jobb är oreglerade, det finns ingen garanti för betalning, arbetare får inga pensionspoäng och det finns ingen tillsyn av arbetsmiljön.
Genom denna kraftiga försämring lyckas regeringen öka svartjobben, försämra skatteintäkterna och skapa en sämre arbetsmiljö för byggarbetare – samtidigt som anställda blir av med sina jobb.
Det är en sensationellt dålig reform.
Man ska komma ihåg att ROT-avdraget är en verklig framgångsreform och omkring 30 000 årsarbeten bedöms ha skapats.
Centerpartiet väljer att göra tvärtom och istället uppmuntra och underlätta för jobbskapande företag. Därför föreslår vi ett kraftfullt paket med grön skatteväxling på 21 miljarder, där det blir dyrare att förorena och billigare att driva företag och anställa.
Inom ramen av det ryms bevarat RUT- och ROT-avdrag, fortsatt lägre arbetsgivaravgifter för unga och helt slopade arbetsgivaravgifter för den första anställda i två år för den del av lönen som understiger 180 000 kronor per år.
Det är en jobbskaparbudget som inte försöker tvinga företag och anställda att flytta till storstäder.
Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson, Centerpartiet
Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson, Centerpartiet