”Att vårt samhälle blivit mångkulturellt var lätt att konstatera”


[adrotate banner=”27″]
”På lördagspromenad i vårt lilla samhälle. På förmiddagen tog jag en runda i vårt lilla samhälle i det vackra höstvädret”, berättar Gnosjöpolitikern Kari Parman (s) om sina upplevelser på årets sista sommardag förra lördagen i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Solen sken från en nästintill molnfri himmel och livet kändes underbart, trots gårdagens synder, i den ljumna förmiddagsbrisen. Jag var ingalunda den ende som kommit på iden att ge mig ut i folkvimlet, termometern visade trots allt att temperaturen närmade sig de 20 fast klockan ännu inte hunnit längre på dagen.

Det tycktes mig att Systembolaget måste vara den mest besökta inrättningen i vårt vackra samhälle. När man än passerar detta företag med ensamrätt förvånas man att ett så litet samhälle som vårt kan förevisa en sådan myckenhet av folk. Det var nu för all del inte bara vid systembolaget som folket uppehöll sig vid. Det tycktes snarare som hela grannskapet gett sig ut för att botanisera i omgivningarna.

Att vårt samhälle blivit mångkulturellt var lätt att konstatera längs gångvägen. Svenskar av skiftande ursprung spatserade eller uppehöll sig i stora skaror lite varstans. En och annan tiggare av, troligtvis rumänskt ursprung kunde man se vid ingångarna till de flesta matbutikerna och vid ingången till Systembolaget. Ett par nysvenskar som såg ut att komma från Somalia satt ivrigt konverserande på trappan till biblioteket.

På bänken utanför vår lokala spel & service butik satt ett gäng förväntansfulla gamblers av blandad ursprung. Ett gäng asiater av obestämd ursprung tågade ut ur ICA bärandes på en ansenlig mängd matkassar. Inne i blomsterbutiken var det trångt med besökare. Det var nog en kurs i blomsterbindning som pågick i den ena ändan av lokalen emedan glada kunder, mestadels så kallade etniska svenskar, handlade i den andra ändan av butiken, närmast kassan. De förmodade blomsterbindarna däremot hade sina rötter i många olika länder. Där fanns någon som såg ut att komma från Indien, några andra var mörkbruna till färgen, ytterligare andra var ljushyade.

På pizzerian var det ett par som bar tydliga drag av Mapuche, troligen av chilenskt ursprung, och köpte två pizzor som bakades av pizzabagaren som har sitt ursprung i före detta Jugoslavien.

Utanför kommunalhuset skymtades en och annan kommunalpolitiker som förirrat sig i resterna på en trasig allians. De flesta av alla dessa människor njöt av det fina vädret och såg glada ut. De enda som utmärkte sig, väsnades och bar sig åt var ett gäng vita manspersoner med härjat utseende i olika åldrar. En tung dimma av alkoholånga vilade runt menigheten som bestod av några svenskar, ett par finländare och en dansk.

Säga vad man vill om livet på landet men att vara svensk av idag är att vara en del av världen. Ha nu en riktigt trevlig och avkopplande helg där ute i vår globaliserade värd och akta så att ni inte hamnar i den där dimman som gör att vi väsnas och bär oss åt.

Kari Parman
Gnosjö

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

av

Etiketter: