3-årig flicka dog av knarköverdos – pappan dömd till fängelse

I det uppmärksammade målet där en 3-åring avlidit efter att ha fått i sig karfentanil döms flickans pappa för vållande till annans död till fängelse 1,5 år. Flickans farbror, som också var åtalad, frikänns för detta men döms för grovt narkotikabrott till fängelse 3 år.

Uddevalla tingsrätt meddelar nu dom i målet där en 3-årig flicka dog i maj 2017 efter att ha fått i sig det narkotiska medlet karfentanil. Detta medel är extremt kraftfullt och 10 000 gånger starkare än morfin.

Tingsrätten har inte kunnat klarlägga hur flickan fick medlet i sig men däremot att det fanns i pappans hus, där hon vistades. Tingsrätten dömer pappan, som hade vårdnadsansvar för flickan, för att inte ha hindrat händelsen till fängelse 1,5 år för vållande till annans död och några andra mindre brott.

Tingsrätten tar då hänsyn till att pappan drabbats mycket hårt av att förlora sitt barn. Flickans farbror, som också var åtalad, frikänns för detta eftersom han inte var vårdnadshavare och inte heller fanns i närheten, när flickan måste ha fått i sig narkotikan. Tingsrätten dömer däremot farbrodern för grovt narkotikabrott och några andra mindre brott till fängelse 3 år.

– Karfentanil är en synnerligen farlig drog, avsedd för att söva till exempel elefanter. Stora säkerhetsarrangemang fordras när man hanterar den. För att analysera drogen har polisen fått använda expertis hos Totalförsvarets forskningsinstitut. Farbrodern får därför ett strängt straff, fastän han inte verkar ha sysslat med att sälja narkotika, säger tingsrättens ordförande Lars Friedner.


Publicerat

i

av

Etiketter: