10 miljoner kr – mer vindkraft i Vetlanda kommun

Vetlanda kommun har nu inlett ett samarbete med Linnéuniversitetet om forskning kring vindkraft. Forskningsprojektet väntas kosta 10 miljoner kr.

Forskningen ska titta på vindkraften ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Satsningen som nu söker pengar från olika aktörer heter ”Entreprenörskap och miljö: ett fall av Småländsk vindkraft”. Forskarna ska också titta närmare på problem med placering av vindkraftverk, boendemiljö och demokrati.
”Detta kan ses som kommunens ansvarstagande av vindkraftens konsekvenser. Genom att till exempel kartlägga människors uppfattning om landskapsbilden, friluftsliv och störningar av ljud och skuggor eller hur turismen förändras kan vi få kunskap som hjälper oss när vi ska planera”, säger Vetlanda kommuns utvecklingschef Bengt Wellermark i ett uttalande.

Forskningsprojekt är ännu på planeringsstadiet. Först nästa höst kan det komma igång om man till dess hittat finansiärer till de 10 miljoner kr som krävs.
Vetlanda kommun har betalat 25 000 kr till en forskningsansökan. Också Aneby och Uppvidinge kommuner är med i satsningen.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: